Hjem Nyheter Norden Sverige vil forby religiøse skoler – jøder får særskilt unntak

Sverige vil forby religiøse skoler – jøder får særskilt unntak

SVERIGE Sverige vil nå forby religiøse skoler, med begrunnelse at det vil hjelpe integreringen og speile det faktum at landet er et sekulært demokrati. De har imidlertid gjort ett unntak, for jøder.

Sivilminister Ardalan Shekarabi Foto: Youtube

Den svenske regjeringen utgreier nå et forslag om å forby ny-etableringer av religiøse skoler i landet. Argumentet er at disse bidrar til dårlig integrering gjennom kjønnssegregering, mangelfull seksualundervisning og alternative skapelsesmyter. Én religiøs gruppe har imidlertid fått unntak: jøder.

Ardalan Shekarabi, flyktning fra Iran som nå representerer Socialdemokraterna, forsvarer unntaket med at minoriteter har visse sær-regler i Sverige, og at jøder er beskyttet under denne lovgivningen som en minoritet.

– Med dette unntaket, hvor de kan utøve sin egen undervisning, vil de være i stand til å opprettholde sin struktur, sier Shekarabi.

Shekarabi er kjent for i 2004 å personlig ha stjålet midler som skulle ha gått til integrerings-prosjekter for innvandrere, og for å ha vært leder for Socialdemokraternas ungdomsforbund SSU under en periode hvor massiv medlemsjuks ble praktisert, og senere avdekket.

Unntaket for jødiske skoler kommer etter kritikk mot det opprinnelige lovforslaget, som var mer generelt utformet, fra the Jewish Central Council.

I Norge har jødene egen barnehage og et eget eldrehjem, som den eneste religiøse minoriteten.