Hjem Nyheter Tsjekkia forankrer i grunnloven retten til å bære våpen for selvforsvarsformål

Tsjekkia forankrer i grunnloven retten til å bære våpen for selvforsvarsformål

4

DEN TSJEKKISKE REPUBLIKK Senatet, som utgjør halvparten av det tsjekkiske parlamentet, har godkjent bruk av våpen for å forsvare seg selv og andre.

Scorpion EVO 3, en 9 mm maskingevær tilvirket i Tsjekkia. Foto: MarcusBurns1977 (CC BY 3.0)

Som svar på EUs stadig mer restriktive våpenlov stemte det tsjekkiske senatet i går for å forankre i grunnloven at det er en grunnleggende rett for landets borgere å forsvare seg selv og andre ved hjelp av våpen. Senatet er overhuset i landets parlament, og underhuset har allerede stemt for endringen.

«Retten til å forsvare sitt eget liv, eller livet til en annen person, ved hjelp av et våpen er garantert under de vilkår som er fastsatt i loven», lyder den nye paragrafen som nå også vil bli godkjent av presidenten og forventes å tre i kraft tidlig i august eller september.

Foruten å sende et signal til EU, fra medlemslandet Tsjekkia, vil det også gjøre det vanskeligere for tsjekkiske politikere å begrense borgernes rett til våpen og selvforsvar i fremtiden gjennom ordinær lovgivning som er underlagt Grunnloven.

– Å avvæpne medborgerne gir ikke mer sikkerhet, fordi kriminelle anskaffer våpnene sine illegalt, skal den tsjekkiske høyrepolitikeren Martin Cervicek ha sagt i parlamentet før avstemningen.

Initiativet til lovendringen kom fra en petisjon som samlet 102 000 underskrifter etter at jegere og andre våpeneiere startet den som svar på EU-kommisjonens anstrengelser for å begrense tilgangen til våpen, både lovlige og ulovlige, innen EU.

Relativt få engelskspråklige medier har valgt å rapportere om nyheten. La Prensa Latina og Expats.cz, som er en avis rettet mot tsjekkere bosatt i utlandet, er to publikasjoner som har rapportert om nyheten.

I 2016 var Tsjekkia det EU-landet med lavest arbeidsledighet og regnes som en av de mest økonomisk vellykkede av de tidligere kommuniststatene i Øst-Europa. Landet har også en sterk våpenindustri der selskapet Česká zbrojovka (CZUB) er en av verdens ti største produsenter av små skytevåpen.

Les også:
Sveriges høyeste forvaltningsdomstol: Motstandsmenn har samme rett til å eie våpen som andre statsborgere
Våpen gir frihet!

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Espen
Espen
2 måneder siden

– Å avvæpne medborgerne gir ikke mer sikkerhet, fordi kriminelle anskaffer våpnene sine illegalt, skal den tsjekkiske høyrepolitikeren Martin Cervicek ha sagt i parlamentet før avstemningen.

Helt riktig. Å avvæpne folket gjør bare folket sårbare for kriminelle med illegale våpen.

H.L
H.L
2 måneder siden

Bra for Tsjekkia.

Gunn Rakel Basmen
Gunn Rakel Basmen
2 måneder siden

Da er det vel ikke lenge igjen før Tsjekkias president plutselig blir «ond» og befolkningen må befris fra det «forferdelige regimet» ved NATOs hjelp

Roar
Roar
2 måneder siden

Våpen gir frihet! Bra artikkel av Simon Lindberg i link der.