Hjem Nyheter Tsjekkia forankrer i grunnloven retten til å bære våpen for selvforsvarsformål

Tsjekkia forankrer i grunnloven retten til å bære våpen for selvforsvarsformål

4

DEN TSJEKKISKE REPUBLIKK Senatet, som utgjør halvparten av det tsjekkiske parlamentet, har godkjent bruk av våpen for å forsvare seg selv og andre.

Scorpion EVO 3, en 9 mm maskingevær tilvirket i Tsjekkia. Foto: MarcusBurns1977 (CC BY 3.0)

Som svar på EUs stadig mer restriktive våpenlov stemte det tsjekkiske senatet i går for å forankre i grunnloven at det er en grunnleggende rett for landets borgere å forsvare seg selv og andre ved hjelp av våpen. Senatet er overhuset i landets parlament, og underhuset har allerede stemt for endringen.

«Retten til å forsvare sitt eget liv, eller livet til en annen person, ved hjelp av et våpen er garantert under de vilkår som er fastsatt i loven», lyder den nye paragrafen som nå også vil bli godkjent av presidenten og forventes å tre i kraft tidlig i august eller september.

Foruten å sende et signal til EU, fra medlemslandet Tsjekkia, vil det også gjøre det vanskeligere for tsjekkiske politikere å begrense borgernes rett til våpen og selvforsvar i fremtiden gjennom ordinær lovgivning som er underlagt Grunnloven.

– Å avvæpne medborgerne gir ikke mer sikkerhet, fordi kriminelle anskaffer våpnene sine illegalt, skal den tsjekkiske høyrepolitikeren Martin Cervicek ha sagt i parlamentet før avstemningen.

Initiativet til lovendringen kom fra en petisjon som samlet 102 000 underskrifter etter at jegere og andre våpeneiere startet den som svar på EU-kommisjonens anstrengelser for å begrense tilgangen til våpen, både lovlige og ulovlige, innen EU.

Relativt få engelskspråklige medier har valgt å rapportere om nyheten. La Prensa Latina og Expats.cz, som er en avis rettet mot tsjekkere bosatt i utlandet, er to publikasjoner som har rapportert om nyheten.

I 2016 var Tsjekkia det EU-landet med lavest arbeidsledighet og regnes som en av de mest økonomisk vellykkede av de tidligere kommuniststatene i Øst-Europa. Landet har også en sterk våpenindustri der selskapet Česká zbrojovka (CZUB) er en av verdens ti største produsenter av små skytevåpen.

Les også:
Sveriges høyeste forvaltningsdomstol: Motstandsmenn har samme rett til å eie våpen som andre statsborgere
Våpen gir frihet!

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Espen
Espen
10 måneder siden

– Å avvæpne medborgerne gir ikke mer sikkerhet, fordi kriminelle anskaffer våpnene sine illegalt, skal den tsjekkiske høyrepolitikeren Martin Cervicek ha sagt i parlamentet før avstemningen.

Helt riktig. Å avvæpne folket gjør bare folket sårbare for kriminelle med illegale våpen.

H.L
H.L
10 måneder siden

Bra for Tsjekkia.

Gunn Rakel Basmen
Gunn Rakel Basmen
10 måneder siden

Da er det vel ikke lenge igjen før Tsjekkias president plutselig blir «ond» og befolkningen må befris fra det «forferdelige regimet» ved NATOs hjelp

Roar
Roar
10 måneder siden

Våpen gir frihet! Bra artikkel av Simon Lindberg i link der.