Hjem Nyheter USA Today sensurerer ordet «mann»

USA Today sensurerer ordet «mann»

1

1984 Når en stor amerikansk avis sensurerer et leserinnlegg om «transer» i dameidrett og ber om forlatelse for de «krenkende» ordene «mann/mannlig», får de det varmt rundt ørene.

Illustrasjonsbilde. Foto: SoQ, (CC BY-SA 2.0).

USA Today anklages for å kapitulere overfor «woke-mobben» etter at de fjernet ordene «mann/mannlig» fra et leserinnlegg hvor det argumenteres mot å la «transpersoner» konkurrere i dameidrett. «Korrigeringen» skal ha blitt gjort fullstendig uten forfatterens samtykke.

Avisen publiserte forrige uke en artikkel skrevet av Chelsea Mitchell, en av fire high school-utøvere som i fjor forgjeves saksøkte Connecticuts beslutning om å la biologiske menn konkurrere i dameidrett.

Mesterløperen skriver i leserinnlegget at hun har blitt frastjålet adskillige titler og utmerkelser fordi at hun har blitt tvunget til å konkurrere mot idrettsmenn med «en enorm fysisk fordel: en mannlig kropp».

Hun beskriver videre «den knusende» følelsen av å tape mot «mannlige løpere» og forklarer hvordan slike erfaringer har fått henne til å oppleve sin egen kropp som «ikke god nok» til å overvinne sine «transmedkonkurrenters fysiologiske fordeler».

Hun noterer at i Connecticut har to transutøvere, som begynte å konkurrere med damer i 2017, på tre år vunnet 15 delstatsmesterskapstitler. Bare i 2016 var det ni forskjellige kvinner som vant samme titler.

Ansvarlige tjenestemenn i Connecticut er dog «fast bestemt på å ignorere» årsaken til at de to løperne har hatt slik suksess, mener Mitchell.

Hun skriver:

Menn har enorme fysiske fordeler. Deres kropper er ganske enkelt i gjennomsnitt større enn kvinnelige kropper. Det er fullstendig åpenbart for hver eneste kvinne som følger med.

Løperen avslutter leserinnlegget med å love å fortsette å kjempe for «alle dameutøvere» og fastslår at hennes «medsaksøkere» kommer til å overklage avslaget til søksmålet.

Mitchells bruk av ordene «mann/mannlig» for å beskrive sine mannlige «transmedkonkurrenter» oppgis å ha blitt oppfattet som «dypt krenkende» av «et stort antall» lesere – som «da vendte sin vrede» mot avisen.

Syv dager etter publiseringen ble så alle forekomster av «mann/mannlig» renset bort fra teksten og erstattet med ordene «transløper/trans-».

Ja, ord som betyr «person av mannlig biologisk kjønn» er krenkende!

I en «Redaktørens bemerkning» forklarer avisen at leserinnlegget har blitt oppdatert for å «gjenspeile USAs standard i dag og dets stilretningslinjer». Bemerkningen slutter:

Vi ber om forlatelse for det krenkte språket som ble brukt.

I en rekke innlegg på Twitter anklager Mitchells advokat Chistiana Holcomb avisen og mediebedriften for å på egenhånd ha endret Mitchells ord. Dette har de, forklarer Holcomb i et innlegg, gjort «etter å ha veket seg for wokehets-mobben».

Hun fortsetter:

USA Today brøt mot sine egne prinsipper for å blidgjøre mobben. Denne skamløse sensuren skader tilliten vi setter til medier om at de gjengir den offentlige debatten på en ærlig måte.

Nå har leserinnlegget blitt publisert usensurert av Alliance Defending Freedom, den ideelle konservative jussgruppen som representerer Mitchell.

Erstatt «mann» med «ikke-fødende person»

Sosiale medier oversvømmes av kommenterer som uttrykker avsky for den «orwellske korrigeringen» av Mitchells tekst. En bruker foreslår sarkastisk at USA Today burde har erstattet «mann» med den mer inkluderende terminologien «ikke-fødende person».

Debatten om «transer» som konkurrerer i dameidrett har ført til et stort antall rettssaker og søksmål.

Tidligere har Arkansas og Alabama stiftet lover som forbyr «transer» å delta i dameidrett.

Liknende lovforslag har blitt lagt frem i North- og South Dakota, men der har de blitt nedstemt.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Som jeg har skrevet før; LHBTQ-vennlige kvinner(som der er mange av), har seg selv å takke for dette. Det er klart at mannetranser(biologiske menn), som deltar i kvinneidrett vil vinne omtrent alt, ikke minst det som er styrkebasert(menn er 50-60% sterkere i overkroppen, i snitt). Løsningen kunne ha vært enkel; egne konkurranser for de som faller utenfor det «binære», omtrent som i handicapidretten. Ingen funksjonsfriske får delta her, såvidt jeg vet. Isteden får vi denne aldeles tåpelige diskusjonen om bruk av pronomener(han/hun/hen/det), osv.