Hjem Nyheter Norden Sverige «bader i syfilis» – homoseksuelle og transvestitter utpekes som smittebærere

Sverige «bader i syfilis» – homoseksuelle og transvestitter utpekes som smittebærere

HELSE Syfilis øker kraftig i Sverige. «Vi bader i syfilis» advarer overlege.

Stockholm Pride. Foto: Nordfront.

Fra å ha vært en nesten utdødd kjønnssykdom i Sverige øker syfilis nå kraftig. På 2000-tallet har antallet syfilistilfeller blitt fordoblet og helsemyndighetenes preliminære opplysninger peker på en kraftig økning i 2021, skriver TT.

Finn Filén er overlege ved Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, som vender seg til menn og transvestitter som har sex med menn. I sommer advarte han for en økt spredning av syfilis.

– Vi har sett en økning ti år på rad nå, og kurven peker brattere og brattere. Jeg regner med over 300 tilfeller i år bare hos oss. Vi bader i syfilis akkurat nå, sier han.

– Denne infeksjonen har fått fotfeste i populasjonen homofile menn i Stockholm, hovedsakelig.

Filéns forklaring til hvorfor syfilis øker i dag er at homoseksuelle slutter å bruke kondom på grunn av at det har blitt gjort store fremskritt i behandlingen av HIV.

At homoseksuelle pekes ut som smittebærere i media kan ses som uvanlig da det oftest er opplysninger som ikke vil formidles. Statistikken viser dog at syfilis forekommer betydelig mer hos homoseksuelle enn heteroseksuelle. I USA beregnes homoseksuelle menn utgjøre 1% av befolkningen, men selv da utgjør denne gruppen 83% av landets syfilisrammede.

Syfilis kan gi opphav til blant annet sår, men også alvorlige skader på hjerte og hjerne. En gravid kvinne som har ubehandlet syfilis kan smitte barnet, som i sin tur kan få alvorlige skader, ifølge Folkhälsomyndigheten.