Hjem Nyheter Biden og Xi Jinping møtes i USA

Biden og Xi Jinping møtes i USA

UTENRIKS Handel er på bordet, men Biden forventes å holde seg til amerikanske eksportrestriksjoner. Det er ingen tegn til konsensus om Taiwan, Sør-Kinahavet, Ukraina-konflikten eller Palestina-konflikten.

Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden da de møttes på Bali i 2022. (Skjermbilde: CNA)

Det hvite hus bekreftet fredag USAs president Joe Bidens planer om å møte sin kinesiske kollega Xi Jinping i California denne uken. Biden lovet i en pressemelding på fredag at under det kommende møtet i byen San Francisco førstkommende onsdag den 15. november å «håndtere rivaliseringen mellom Washington og Beijing ansvarlig», mens pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus kommenterte møtet med følgende ord:

– Ledere vil diskutere spørsmål knyttet til det bilaterale forholdet mellom Kina og USA, den fortsatte viktigheten av å opprettholde åpne kommunikasjonslinjer, og en rekke regionale og globale spørsmål.

Beijings så langt manglende anerkjennelse av den kinesiske lederens tilstedeværelse i San Francisco onsdag har blitt tolket av politiske observatører som en måte å unngå over-kinesisk bekymring, snarere enn som et flagg om at besøket kan bli kansellert.

Et år har gått siden de to lederne sist så hverandre – måneder som, uansett årstid, har vært preget av en konstant diplomatisk kuldeperiode mellom de to landene i et økonomisk klima, der alle vanskelighetene i USA har blitt matchet av den kinesiske eiendomskrisen og stadig voksende høy ungdomsarbeidsløshet.

Handel, selvforsyning

Mens Xi Jinpings sannsynligvis mest siterte profeti i løpet av året har vært «verden» som «et mer fiendtlig sted de neste årene», har hans egen ambisjon vært «kinesisk selvforsyning på alle viktige sektorer».

Den amerikanske presidenten, som sin forgjenger Donald Trump, har forsøkt å dominere Kina ved å forby amerikansk eksport til Kina av halvlederproduksjonsteknologi.

Omstridte saker

De to landene har vært svært splittet i synet på Taiwan, maktbalansen i Sør-Kinahavet, Ukraina-konflikten og Palestina-konflikten. Mens Xi Jinping anklaget USA for å «ha en kald krig-holdning» til Kina, erklærte visepresident Han Zheng nylig at landet hans var villig til å «samarbeide med USA på alle nivåer».

Selv om de to landene har forberedt seg til årets presidentmøte gjennom måneder med diskusjoner, er det få observatører som tror på noen konsensus om spørsmål der det for tiden er uenighet. USA vil sannsynligvis holde fast ved sin handelspolitikk med å holde tilbake strategiske produkter fra Kina, som sannsynligvis vil holde seg til sitt syn på Taiwan og maktbalansen i Sør-Kinahavet.

I tillegg er minnet om 24. oktober til å ta og føle på for begge land. Det var den dagen at et amerikansk bombefly kom inn i luftrommet over Sør-Kinahavet og ble kontaktet av et kinesisk jagerfly i en avstand på tre meter. De amerikanske anklagene om «farlig og ulovlig oppførsel» fra kinesisk side ble møtt med anklager fra sistnevnte mot USA om «utilbørlig innblanding i regionens anliggender».

En kryssjekk av amerikanske og kinesiske politiske analytikeres profetier om årets presidentmøte mellom USA og Kina antyder at de fleste konsensuelle hensyn kan forventes er «en ny stabilitet på lavt nivå».