Hjem Historie Dagens historiske «Enhver melding om at motstanden har opphørt er falsk!»

«Enhver melding om at motstanden har opphørt er falsk!»

1

HISTORIE Den 18. januar 1943 utsteder Sveriges øverstkommanderende general Olof Thörnell en ordre til alle militære ledere som lyder: «Enhver melding om at motstanden har opphørt er falsk!».

framside

Samme år ble også en skrift som het «Hvis krigen kommer» (Om kriget kommer) utdelt til alle husholdninger. I skriften gis det råd og oppfordringer om hva man skal gjøre ved en eventuell krig, der samme oppfordring om at motstand skal gjøres i alle posisjoner også er med.

Denne skriften har blitt utgitt i nye opplag i 1952, 1961 og 1983 av styret for psykologisk forsvar (styrelsen för psykologiskt försvar). En nedkortet variant av skriften var med i alle landets telefonkataloger frem til 1980-tallet. På denne tiden var stort sett hele den voksne befolkningen en del av totalforsvaret, og man tok sin plikt mot folket og nasjonen meget alvorlig.

Noen sitater fra skriftene:

Sveriges folk står forent i vilje til å ivareta landets uavhengighet og selvstendighet. Ethvert væpnet angrep mot vår frihet skal møtes med besluttsom motstand …

Sverige vil forsvare seg, kan forsvare seg, og skal forsvare seg! Motstand skal gjøres konstant og i alle posisjoner. Det er Deg det avhenger av – Din innsats, Din besluttsomhet, Din vilje til å overleve. Vi gir aldri opp! Enhver melding om at motstanden skal opphøre er falsk …

Fienden vil bryte ned vår forsvarsvilje, ikke bare med våpenmakt, men også med psykologisk krigføring …

Se opp for spioner og sabotører — vær på vakt mot fiendens propaganda …

Slå ned fiendens propaganda. Den har til hensikt å bryte ned vår motstandskraft, og den bruker alle tenkbare midler …

Ingen del av vårt land skal overgis uten standhaftig motstand …

Gi ikke fienden noe som helst bistand utover humanitær hjelp. Avstå fra personlig omgang med ham. Gi ikke opplysninger om det svenske totalforsvaret. Delta ikke i propaganda mot Sverige. Motarbeid den istedet. Det er landsforræderi å gå fiendens ærend!

Se bilder fra skriften nedenfor:

3521938692_cf886fe9fa_o

motståndsandan-stor1 3521127295_98fa35dba7_o OmKrigetKommer-utrymning1+2

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg