Hjem Nyheter Norge Grønland politistasjon har «helt spesielle utfordringer»

Grønland politistasjon har «helt spesielle utfordringer»

0

OSLO: Med ansvar for en stor del av kriminaliteten i Oslo og en stor del av ranene i landet sliter Grønland politistasjon med å utføre sine oppgaver.

Grønland-640x359

Gjennom flere år har Grønland politistasjon hatt for dårlig kapasitet til å hanskes med omfanget av kriminaliteten i sitt område.

Grønland politistasjon har ansvar for store deler av Oslo indre øst og sentrum, fra Storgata i vest til Gamlebyen i øst. Her foregår nærmere 40 prosent av kriminaliteten i Oslo. Rundt en tredjedel av alle ran i landet skjer innenfor stasjonens krets.

Statsadvokaten har inspisert stasjonen og konkludert med at stasjonen «sliter med å få ressursene til å strekke til for å ivareta alle de arbeidsoppgavene de er tillagt».

Et av problemene skal være at det er vanskelig å rekruttere erfarne etterforskere til stasjonen. På grunn av kapasitetsproblemet består arbeidet ved stasjonen i mindre grad av etterforskning og i større grad av saksbehandling. Etterforskerne må i stor grad «løpe fra det ene avhøret til det andre uten å få tid til å gjøre mange av de andre etterforskningsskrittene som det er behov for», heter det i rapporten fra Statsadvokaten.

Andelen oppklarte saker var per august i år 24,9 prosent. Det er en nedgang fra i fjor da prosenten var 26,2. Bare 10–15 prosent av vinningskriminaliteten blir oppklart, og vinningskriminalitet utgjør rundt 60 prosent av alle sakene.

«Helt spesielle utfordringer»
Ifølge Hårek Elvenes, som sitter i justiskomiteen for Høyre, synes Grønland politistasjon «å stå overfor helt spesielle utfordringer».

– Flertallet av de vi har siktet for ran, har ikke etnisk norsk bakgrunn, sa politiførstebetjent Lene Nordbø ved Grønland politistasjon i 2012.

I 2010 skrev Dagbladet at det typiske ransofferet innenfor Grønland politistasjons krets er en ung, norsk mann mellom 20 og 35 år, mens den typiske raneren er en ung, utenlandsk mann mellom 18 og 30 år. Ifølge avisen besto ranerne av tre hovedgrupper: sigøynere, somaliere og en mer uensartet gruppe fra blant annet Nord-Afrika.

Bydelen Grønland er et sentralt sted for innvandrerbefolkningen i hovedstaden. Ved inngangen til 2009 var over 40 prosent av innbyggerne i bydelen ikke-vestlige. Dessuten bruker mange innvandrere området som sosialt og religiøst samlingssted.

Kilder:
«Politijobben oppleves mer som saksbehandling enn reell etterforskning»
Grønland. Bydelen ingen ville ha
Moralkontroll i Oslos innvandrergater
Nærmere ett av tre ran skjer her
Norges ranssentral

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg