Hjem Nyheter Europa Holodomor-monumentet i Mariupol tas bort av Russland

Holodomor-monumentet i Mariupol tas bort av Russland

4

UKRAINAKONFLIKTEN Russiske myndigheter har nå fjernet et monument over Holodomor i den ukrainske byen Mariupol.

Holodomor-monumentet i Mariupol.
Foto: President.gov.ua, (CC BY 4.0).

Den tidligere ukrainske byen Mariupol har vært under russisk kontroll siden slutten av mai, og er en del av et av områdene som Russland annekterte i slutten av september.

Nå legges det merke til at russiske myndigheter onsdag fjernet et minnesmerke i havnebyen Mariupol over Holodomor-folkemordet, der det ukrainske folket ble systematisk utsatt for sultedøden av bolsjevikene i Sovjetunionen på 1920-tallet.

«Vi tar ikke bort et minnesmerke, vi fjerner et symbol på politisk desinformasjon blant folket, særlig blant ungdommer», forsvarer Evgenya Krotova, talsperson for en russisk ungdomsorganisasjon i et intervju med den russiske avisen Ria Novosti.

Russland har konsekvent benektet at bolsjevikene utsatte ukrainere for folkemord og hevder at hungersnøden rammet hele Sovjetunionen samtidig.

Minnesmerket besto av to granittsteiner, dekket med skulpturer av hvetehalm og piggtråd. Alle materialer skal nå gjenbrukes til bruk som byggematerialer, skriver russiske myndigheter på Telegram.

Ukraina fordømmer på sin side Russlands handlinger og fortsetter å anerkjenne folkemordet som fant sted under Holodomor.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
3 måneder siden

Uklokt av russerne. Holodomor er godt dokumentert, mellom 5 og 10 millioner ukrainere omkom under hungersnøden tidlig på 30-tallet, noe bolsjevikjødene stod bak, bl.a. Stalins «henchman», jøden Kaganovich. Og jødene motsetter seg innbitt at holodomor skal få samme status som deres hellige holocaust.

Straight Pride
Straight Pride
Svar til  proverbs 26:11
3 måneder siden

Men samtidig er det forståelig at Russland som nasjon og folk ikke ønsker å påta seg hele skylda og ansvaret for dette.

Dette er en hendelse Zelenskyj og Co gjerne vil spille på politisk når det tragi-ironisk nok er dem selv som står bak det. Satt i perspektiv er det ingen forskjell på Bolsjevikene og Zelenskyj-gjengen, verken historisk eller politisk. Jeg forstår at Putin ønsker å ta i fra Ukraina og de moderne Bolsjevikene alt som kan brukes som politisk virkemiddel til å svartmale Russland.

proverbs 26:11
proverbs 26:11
Svar til  Straight Pride
3 måneder siden

Du har rett i det. Det var også denne bakgrunnen som fikk mange ukrainere til å gå sammen med tyskerne(«nazistene»), da de erobret Kiev og andre byer i Ukraina i 1941, og som gjør at russerne(især Putin), kaller bl.a. Azovbataljonen i øst «nazi» som må bekjempes. De bruker jo i tillegg «nazisymboler» som bl.a. svastikaen på sine uniformer.

Straight Pride
Straight Pride
Svar til  proverbs 26:11
3 måneder siden

Nettopp, Bolsjevikene sto bak. Ikke Russerne eller Russland som nasjon, slik Bolsjeviken Zelenskyj gjerne vil ha det til, fordi det passer han politisk akkurat nå…