Hjem Nyheter Globalt Hope not Hate: «Korona skaper holocaustfornektere – Instagram rekrutterer nynazister»

Hope not Hate: «Korona skaper holocaustfornektere – Instagram rekrutterer nynazister»

JØDISK MAKT Når konspirasjonsteorier om korona blir til «holocaust»-fornektelse og unge rekrutteres til nynazismen på Instagram er jødiske «veldedighetsorganisasjoner» raskt på sporet.

Nettavisen Jewish News (JN) som drives av The Times of Israel, skriver i en artikkel om en rapport fra den britiske «anti-rasistiske» propagandaorganisasjonen Hope not Hate (HNH).

I rapporten hevdes det

  • at «spredning av konspirasjonsteorier om pandemien på sosiale medier» leder folk til «holocaustfornektelse».
  • at Instagram og flere plattformer har blitt en «rekrutteringsplass for nynazister».

Ifølge HNHs undersøkelse tror – bekymringsfullt nok ifølge JN – hele fem briter på teorier om at «eliter» innen media og politikk er involvert i overgrep mot barn.

Studien viser dog også hvordan slike villfarelser kan transformeres til enda verre vrangforestillinger, nemlig til «antisemittisme og holocaustfornektelse». Det finnes også en analyse om hvordan denne omvandlingen går til og hvor den finner sted:

Når man vel har internalisert eksistensen av omfattende konspirasjoner kan hvilket historisk faktum som helst bli gjenstand for utspørring, og det siste året har vi bevitnet hvordan dusintalls individer har havnet i holocaustfornektelse, ofte via synlige, urelaterte konspirasjonsteoretiske Facebook-grupper, og de virker å ha svelget alt etter noe initial motvilje.

«Nynazister rekrutteres på høyreekstreme plattformer»

Nick Lowles, sjef for HNH, advarer mot «høyreekstreme plattformer» som han mener rekrutterer ungdom til «nynazisme» og han krever at disse plattformene nå tar ansvar – eller stilles til ansvar:

Selv om vi fortsetter å advare mot plattformer som Telegram og den betydningsfulle rekrutteringsbasen for unge nynazister ved navn Instagram, så er disse plattformenes utilstrekkelige moderering og bekymringsfulle algoritmeanbefalinger spørsmål om beskyttelse av barn som krever umiddelbar handling fra plattformenes side.

HNH identifiserer i rapporten to «høyreekstreme» grupper aktive i Storbritannia – The British Hand (TBH) og National Partisan Movement (NPM) – som skal ha brukt Instagram for å rekruttere medlemmer.

JN referer til en ikke-navngitt «talsmann for Facebook, som eier Instagram» som kommenterer at de «ikke vil ha hat» på sin plattform samt at flere kontoer tilhørende TBH og NPM ble stengt ned allerede før HNHs rapport ble publisert.

«Dette kan slutte virkelig ille – husk kongressbygningen!»

Community Security Trust (CST), en annen propagandaorganisasjon som «overvåker antisemittisme», oppgir at HNHs «forskning har kastet lys over konspirasjonsteoriene som har blitt spredd de siste årene og som nå skaper så mye ekstremisme».

De tillegger:

Som vi har sett med opptøyene ved kongressbygningen i januar med det økende antallet unge i dette landet som dras inn i voldelig nynazisme, henger online-ekstremisme naturlig sammen med hat-oppførsel offline.