Hjem Nyheter Europa Irans leder syner fransk ytringsfrihetsbløff: «Hvorfor fenglser dere de som setter spørsmålstegn...

Irans leder syner fransk ytringsfrihetsbløff: «Hvorfor fenglser dere de som setter spørsmålstegn ved holocaust?»

UTENRIKS Etter halshuggingen av en lærer som hadde vist en Mohammed-karikatur påstår Frankrike å være en høyborg for ytringsfriheten. Irans høyeste leder syner imidlertid bløffen.

Foto: Official website of Ali Khamenei (CC BY 4.0)

For snart to uker siden ble ungdomsskolelæreren Samuel Paty halshugget av en muslim i en forstad like nord for Paris etter å ha vist en karikatur av profeten Mohammed til sine elever under en leksjon om ytringsfrihet. Karikaturen var den samme som den franske satireavisen Charlie Hebdo publiserte i 2015 og som førte til et terrorangrep mot avisens redaksjon.

Halshuggingen har blant annet ført til at president Emmanuel Macron har forsøkt samle landet bak idealer som «demokrati» og «ytringsfrihet» og mot reaksjonære krefter. Man har også hyllet landets såkalte ytringsfrihet ved å projisere kjempestore versjoner av Mohammed-karikaturene på husvegger.

Alle er dog ikke like imponert over Frankrikes engasjement for ytringsfriheten. Irans høyeste leder ayatolla Ali Khamenei har på Twitter spurt hvordan det kan være slik at Frankrike fengsler de som setter spørsmålstegn ved den jødiske mytologien om «holocaust». Den antisionistiske lederen virker mene at det er en rar prioritering å tillate fornærmelser, men å forby diskusjoner om hva som har skjedd i historien med trusler om fengsel som straff.

Frankrike er dessuten på vei til å forby hjemmeundervisning for at foreldre ikke skal kunne oppdra sine barn til «sekteristiske tanker» eller unntas integrasjon med rasefremmede.

I Radio Nordfront Direkte #176 fortalte Plamen Dimitrov fra Bulgarian National Union at Frankrike, sammen med flere andre europeiske land, nylig også har forbudt opposisjonelle grupper og politiske partier.

Hør hele intervjuet nedenfor:

Listen to “Interview with Plamen Dimitrov” on Spreaker.