Hjem Kultur Musikkomtale: Julesanger

Musikkomtale: Julesanger

MUSIKK Tom Hauge presenterer her julesanger på selve julaften.

I denne musikkomtalen vil jeg anbefale noen julesanger ettersom juletiden igjen er kommet. Siden julen også er en tid for ettertanke, takknemlighet og omtanke tenkte jeg med julesangen Stille Nacht (norsk: Stille natt) å se tilbake på østfronten og julen i Stalingrad 1942. Stille Nacht ble komponert av tyske Fanz Xaver Gruber i 1808, mens den katolske presten Josef Mohr har skrevet den opprinnelige teksten.

Dagen før julaften 1942 forsøkte de tyske soldatene å bryte seg ut av omringningen i Stalingrad, men den 6. armés undergang ikke lenger var til å unngå. De omringede styrkenes moral og forsyningssituasjon var katastrofale. Av de anslagsvis 195 000 omringede tyske soldater skulle over 165 000 ikke overleve sluttkampene der, eller det påfølgende krigsfangenskapet.

Julaften 1942 klarte den tyske armé å etablere radiokontakt med den 6. armé, samt andre arméer rundt om i verden. Dette var en ganske teknologisk bragd på denne tiden. Sendingen ble avsluttet med at de alle sang Stille Nacht sammen.

Goebbels holdt en patosfylt tale på julaften og stiliserte julen til en fest for ihukommelse av nasjonens helter og til dagen for et rasens skjebnesvangert avgjørelsesslag.

Se også: Stille natt i Stalingrad.

Stille Nacht er også sterkt forbundet med «Julevåpenhvilen» i 1914 hvor tyske, engelske og franske tropper la ned våpenhvile flere plasser ved fronten og i visse tilfeller gikk troppene ut av skyttergravene sine på julaften og 1.juledag for å møte fienden på «ingenmannsland» – marken mellom skyttergravene. De byttet goder, fanger, samtalte sammen og sang julesangen sammen på hvert sitt språk.

Hohe Nacht der klaren Sterne (norsk: De klare stjerners opphøyde natt) fra 1936, av Hans Baumann, er den mest kjente julesangen fra det tredje riket og uløselig knyttet til den tyske nasjonalsosialistiske julefeiringen. Julesangen ble i offentligheten fortsatt sunget frem til midten av 50-tallet og er fortsatt en tradisjon i mange tyske hjem selv den dag i dag.

Avslutningsvis vil jeg ønske alle nasjonalsosialister en riktig god hvit Yule og et godt nytt kampår, med en aldri så liten juleparodi. Et nytt år er like rundt hjørnet og har du som leser enda ikke engasjert deg i kampen mot globalismen, så er det jammen på tide å gjøre det i år 2024.