Hjem Nyheter Nye russiske utspill mot skurkestaten Israel

Nye russiske utspill mot skurkestaten Israel

1

UTENRIKS Det er ikke Russlands forsøk på å stenge ned Jewish Agency som ligger bak landets forverrede relasjon til Israel, hevder en talsperson for det russiske utenriksdepartementet. I stedet trekkes det sionistiske regimets «ensidige og ikke-konstruktive retorikk» frem som årsak.

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova, sammen med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Forholdet mellom Russland og Israel blir alt verre. Dels skyldes det Kremls nære forhold til de antisionistiske statene Syria og Iran, men også at Israel og verdensjødedommen har tatt sterkt avstand fra den russiske invasjonen av Ukraina.

Tel Aviv har tydelig og klart stilt seg på Kiev-regimets side i konflikten, mens Kreml har slått ned på jødiske maktgrupper i Russland og skapt nære relasjoner med Palestina.

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zacharova klargjorde på tirsdag Russlands holdning til Israel på russisk fjernsyn, skriver RT. Dette etter at Israels statsminister Yair Lapid beordret sanksjoner mot Russland som svar på landets nedstengning av den russiske avdelingen av Jewish Agency. En domstol i Moskva mottok forrige uke en beskjed fra det russiske justisdepartementet om å oppløse den sionistiske organisasjonen grunnet en rekke brudd på russiske lover om datahåndtering.

Anklager Israel for å ensidig støtte Kiev-regimet

Ifølge Zacharova har ikke forholdet mellom landene blitt forverret «av seg selv».

– Under de seneste månedene har vi hørt en voldsom ikke-konstruktiv, og fremfor alt ensidig, retorikk fra Tel Aviv, sier Zacharova.

Videre mener Zakharova at anti-russiske utspill, på alle nivåer, konstant kommer fra det sionistiske regimets representanter og at disse utelukkende er fra et pro-ukrainsk perspektiv.

– Og ikke på den måten at man støtter det ukrainske folket, men kun støtte for Kiev-regimet, forklarer Zakharova og legger til at det har vært i «samme tone som de merkelige og ville stemmene fra Vesten».

Ifølge Israels statsminister Yair Lapid vil en oppløsning av Jewish Agency i Russland skade forholdet mellom landene kraftig. Men Zakharova mener at det hele er et juridisk spørsmål og ikke et politisk.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov var inne på samme linje da han kommenterte saken sist søndag:

— Det finnes faktisk en del spørsmål til Jewish Agency angående overholdelse av russiske lover. Men denne situasjonen bør ikke politiseres eller projiseres på Israel-Russland relasjonen i sin helhet, sa Peskov.

En første domstolsforhandling i spørsmålet om Jewish Agencys oppløsning i Russland vil finne sted på torsdag, skriver RT.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hans-Simon Dahle
Hans-Simon Dahle
6 måneder siden

At forholdet mellom Russland og Israel er anstrengt er ikke noe nytt. Begge landene manøvrerer i et uoversiktlig landskap, med lojalitet og allianser til andre i regionen, og spesielt til USA. Pga historiske erfaringer er russerne skeptiske, for ikke å si avvisende, til jødestatens agenda, i Ukraina og ellers. Deres rase- og trosbrødre i Kiev, som dominerer ukrainsk politikk, ivrer for et hatefullt forhold til Moskva, selvsagt, mens Israel, som «problembarnet» i Midtøsten, må forholde seg til mange andre aktører.