Hjem Nyheter Norden Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent

Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent

3

FORSKNING Ifølge et dansk forskningsprosjekt har gutter som blir omskåret nesten 50 prosent større sjanse for å utvikle autisme innen de fyller ti år.

jodisk_omskjaring-640x399

Forskere ved Statens Serum Institut (SSI) i Danmark hevder å ha oppdaget en sammenheng mellom omskjæring og autisme. Ifølge overlege Morten Frisch ved SSI er det frykten små barn opplever og forbinder med smerte, som i visse tilfeller lagres som et traume, som senere i livet kan utvikle seg til autisme. Hva gjelder infantil autisme, som kan ramme små barn under fem år, er risikoen for de som er omskåret, fordoblet.

– Det er snakk om en robust og statistisk sikker sammenheng mellom omskjæring og autisme, forteller overlege Frisch.

De danske forskerne har fra 1994 til 2003 fulgt til sammen 342 877 gutter. Ifølge de danske helseregistrene ble 3347 av disse omskåret innen de fylte ti år. 5033 av alle guttene fikk diagnosen autisme. Etter å ha gjennomgått og analysert dataene har forskerne konkludert med at gutter som er rituelt omskåret har 46 prosent større sjanse til å utvikle autisme innen de fyller ti år.

Resultatene blir også publisert i det engelske vitenskapelige tidsskriftet Journal of The Royal Society of Medicine.

Ervin Kohn
Ervin Kohn
Norge

Fra og med den 1. januar i år ble alle helseforetak i Norge lovpålagt å tilby rituell omskjæring til guttebarn. Dette til tross for sterke protester fra medisinske miljøer. I Nord-Norge har også flere leger nektet å utføre inngrepet.

Ervin Kohn, leder og forstander i Det mosaiske trossamfund og nestleder i Antirasistisk senter, mente legene var «full av hovmod» og burde få sparken. Ifølge Kohn er rituell omskjæring en menneskerett, og nordmenn som reagerer på dette burde «få opp øynene, og bli litt mindre etnosentriske».

Les også:
Leger nekter å utføre rituell omskjæring

Kilde:
Forskning viser sammenhæng mellem omskæring og autisme

Opprinnelig publisert av Nordfront. (NO)

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
trackback
3 år siden

[…] i Drammen tilbyr kun halalmat til elevene Jøder raser over nytt lovforslag mot omskjæring Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent Jødiske ledere avla Siv Jensen besøk Siv Jensen og FRP vil videreføre støtten til Antirasistisk […]

trackback
1 år siden

[…] Les også: Opplysningsarbeid rundt jødisk omskjæring og pan-nordisk aksjon på Yom Kippur Dagens video: Jødisk omskjæring Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent […]

trackback
1 måned siden

[…] Les også:Dagens video: Metzitzah b’peh – jødisk omskjæringDagens video: Jødisk omskjæringOmskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent […]