Hjem Nyheter Norge Politidirektøren: – Profittmulighetene i Norge er enorme

Politidirektøren: – Profittmulighetene i Norge er enorme

FLERKULTUR Profittmulighetene for kriminell virksomhet i Norge er enorme. Store havner, som Antwerpen og Amsterdam, har styrket sikkerhetstiltakene sine. Dette fører til at kriminelle miljøer søker etter alternativer, inkludert norske havner, ifølge politidirektør Benedicte Bjørnland.

Foto: Wolfmann, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Politidirektør Benedicte Bjørnland uttrykker bekymring for den kriminelle utviklingen i Norge. Hun peker blant annet på økt profesjonalitet og betydelig voldspotensial blant kriminelle nettverk.

– De kriminelle nettverkene er ekstremt profittdrevet. De ser på virksomheten som en business og er preget av kynisme, noen er meget voldspotente og grenseoverskridende i sin atferd, sier Bjørnland til VG.

I Colombia er prisen for ett kilo kokain 10 000 norske kroner. I Norge kan det ha en verdi på opp mot 500 000 kroner, ifølge Bjørnland.

– Kripos peker også på marokkanske-, albanske-, litauiske og italiensk språklige-nettverk, sier Bjørnland videre.

Organisert og mer profesjonelt utført kriminalitet i Norge øker. I oktober ble et bombeangrep utført i Drøbak, og litt over en måned etter ble en mann skutt i Moss. Noen uker senere fant enda en skyteepisode sted på Sinsen og en på Karl Johan. Politiet knytter bombeangrepet til et kriminelt nettverk og Politiets Fellesfurbund slo i november alarm, etter skytingen i Moss, og advarer om svenske tilstander.

De kriminelle blir yngre og kriminaliteten hardere med mer bruk av kniv og skytevåpen, ifølge forbundsleder i Politiets Fellesforbund Unn Alma Skatvold. Hun mener utviklingen i Norge er veldig lik utviklingen som har vært i Sverige.

Politidirektøren mener begrepet «svenske tilstander» ikke er dekkende for utviklingen i Norge. Hun mener trusselbildet er langt mer komplekst enn at det kun er «svenske» kriminelle nettverk som ser på Norge som et lukrativt marked.

– Men jeg er ikke optimistisk. Det vi står overfor i Norge vil kreve mye av oss fremover, sier Bjørnland til VG.