Hjem Nyheter Europa Putin beordrer sine tropper inn i Øst-Ukraina

Putin beordrer sine tropper inn i Øst-Ukraina

0

UKRAINA Kort tid etter at Russlands president Vladimir Putin anerkjente de to utbryterrepublikkene i Øst-Ukraina som selvstendige stater, beordret han russiske styrker å gå inn i området som «fredsbevarende styrker».

Putin har beordret russiske tropper å gå inn i Øst-Ukraina. – Det er gammel russisk jord, sa Putin i en tale mandag. Skjermbilde: RT / Youtube.

Under en TV-sendt tale mandag kveld kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at han med umiddelbar virkning vil anerkjenne de to ukrainske regionene Luhansk og Donetsk som uavhengige stater.

«Jeg finner det nødvendig å ta en beslutning som skulle blitt tatt for lenge siden, det å umiddelbart anerkjenne folkerepublikkene Donetsk (DFP) og Luhansk (LFP)», sa Putin under talen.

Nyheten kom etter at spenningen mellom Russland og Ukraina har forverret seg kraftig de siste dagene. Russland har tidligere ment at en slik anerkjennelse ville forverre situasjonen og at statusen til de to utbryterrepublikkene var «en intern ukrainsk affære».

Det har imidlertid ikke vært noen hemmelighet at de to republikkene har vært lojale mot – og støttet av – Russland, selv om Russland offisielt har benektet dette.

Kort tid etter den direktesendte talen beordret Putin også det russiske forsvarsdepartementet til å umiddelbart gå inn med tropper i Øst-Ukraina for å fungere som «fredsbevarende tropper» i Luhansk og Donetsk.

Samtidig har Putin beordret utenriksdepartementet å etablere formelle diplomatiske forbindelser med republikkene, som vil bli gjenstand for strenge sanksjoner av blant annet USA etter Russlands anerkjennelse.

Både anerkjennelsen av utbryterrepublikkene og troppebevegelsene inn i det som av Ukraina anses å være ukrainsk territorium har kanskje ikke overraskende møtt sterke fordømmelser fra NATOs krigsallianse og allierte.

Verden holder nå pusten, da separatistsoldater i Luhansk og Donetsk har gjennomført en stor militær mobilisering de siste dagene, mens kampene med ukrainske regjeringstropper har gjenopptatt.

På sosiale medier har det begynt å dukke opp bilder som sies å vise hvordan russiske tropper beveger seg inn i Luhansk og Donetsk.

Mest sannsynlig er det nå bare et spørsmål om tid før det blir kamp mellom russiske og ukrainske tropper.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg