Hjem Nyheter Russland advarer reisende etter USA-pågripelse på Saipan

Russland advarer reisende etter USA-pågripelse på Saipan

1

UTENRIKS Spenningen mellom USA og Russland stiger etter at USA har arrestert enda en russisk statsborger. Russland advarer nå utenlandsreisende mot å fange oppmerksomheten til USA.

Det var den 29. desember i fjor, dagen etter at russiske myndigheter pågrep den amerikansk statsborgeren Paul Whelan etter mistanker om spionasje, at FBI arresterte den russiske statsborgeren Dmitrii Makarenko på den USA-kontrollerte øya Saipan i Stillehavet. Makarenko og Florida-residenten Vladimir Nevidomy er mistenkt for å ha overført militærgradert utstyr til Russland mellom april og november 2013. Makarenko er i tillegg siktet for to tilfeller av hvitvasking av penger.

Utstyret mennene anklages for å ha eksportert er tre militærgraderte kikkertsikter, en nattkikkert og tusen tennhetter, hvilket faller under våpeneksportloven (Arms Export Control Act) og internasjonale våpentrafikkreguleringer (International Traffic in Arms Regulations).

Nevidomy erkjente seg skyldig i tiltalen i juni i fjor og soner en dom på 26 måneders fengsel. Makarenko risikerer 45 års fengsel hvis han blir dømt skyldig.

Den siste tiden har flere russiske innbyggere blitt arrestert av amerikanske myndigheter. Mira Terada var ettersøkt av USA gjennom Interpol for narkotikasmugling og hvitvasking av penger og ble anholdt av finsk politi i desember. I juli ble Maria Butina arrestert etter å ha tegnet medlemskap i National Rifle Association, for å ha unngått å registrere seg som en utenlandsk agent mens hun bodde i USA.

Nå har det russiske utenriksdepartementet gått ut med en advarsel til alle russere som reiser utenlands om å sørge for at det ikke finnes noe i deres register som kan interessere amerikanske myndigheter, for «det er, faktisk, intet trygt sted, ingen garanti [for at de ikke vil bli arrestert]».

– Amerikanske politimyndigheter fortsetter sin jakt på russiske innbyggere, sa viseutenriksminister Sergey Ryabkov på lørdag.

Familien til den amerikanske spionmistenkte Paul Whelan nekter for at Whelan er spion, men ifølge RT hadde han amerikansk og britisk statsborgerskap, samt canadisk og irsk pass.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Johan G
Johan G
2 år siden