Hjem Nyheter Norden Motstandsbevegelsen anmelder Sveriges Radio

Motstandsbevegelsen anmelder Sveriges Radio

SVERIGE Den nordiske motstandsbevegelsen har anmeldt SR P4 Jönköping til Granskningsnemnda for partisk rapportering etter at et medlem ble anklaget for å ha dyttet en kvinne under en motdemonstrasjon på 1. mai. Organisasjonen kritiserer at deres side av saken ikke var med i nyhetsreportasjen, noe de mener bryter med kravet til allmennkringkastere om habilitet.


Den nordiske motstandsbevegelsen har klaget SR P4 Jönköping inn for Sveriges Radio- og TV-nemnd. Årsaken er det de beskriver som partiskhet og manglende habilitet i radiokanalens rapportering. Klagen kom etter en hendelse der et av organisasjonens medlemmer ble anklaget for å ha dyttet en kvinne på 1. mai, en hendelse som ble plukket opp av kanalens nyhetsrapportering.

Kanalen hevdet at kvinnen hadde blitt skjøvet vekk kun fordi hun fotograferte medlemmene, og ikke hadde angrepet taleren, hvilket er en etterhåndskonstruksjon fra sosialdemokratene. Den nordiske motstandsbevegelsen mener det er vanlig at deres medlemmer blir fotografert på offentlige arrangementer, og at anklagene om fysisk aggresjon er ubegrunnede.

I en e-post adressert til flere av SRs ansatte, deriblant Simon Isaksson og artikkelens forfatter Adam Wännman-Zetterquist samt kanalsjef Peter Olsson, stiller organisasjonen spørsmål ved hvorfor deres svar på påstandene ikke var med i rapporteringen.

Rapporten nevnte også en uttalelse fra Magdalena Andersson, der hun kritiserte arrangementet som udemokratisk. Organisasjonen hevder at det er feil å beskrive forsvaret av sine medlemmer som udemokratisk.

Organisasjonen mener at artikkelen, som beskrev hendelsen som et udiskutabelt faktum uten å inkludere deres perspektiv, ikke oppfyller kravene til troverdighet og upartiskhet som allmennkringkasterne skal stå for. De peker også på at dersom en lignende hendelse hadde funnet sted med en sosialdemokrat som offer, ville mediedekningen blitt fremstilt annerledes.

To dager etter deres første kommunikasjon og i mangel av tilbakemelding fra SR, valgte Den nordiske motstandsbevegelsen å ta saken til Granskningsnemnda. De krever en korreksjon til den opprinnelige artikkelen og kritiserer media da de anser at det råder en tendens til å dehumanisere og legitimere vold mot deres medlemmer, noe som bidrar til fortsatt konflikt og aggresjon.