Hjem Nyheter Russland «ikke velkommen» til å undersøke Nord Stream

Russland «ikke velkommen» til å undersøke Nord Stream

NORD STREAM Via «diplomatiske kanaler» har Moskva fått beskjed om at de ikke er velkommen til å undersøke åstedet for sabotasjen mot Nord Stream. Dette til tross for at russiske Gazprom eier majoriteten i de saboterte rørledningene.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

I dag ble det kjent at blokadene ved Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er opphevet. Dette etter at det ble gjennomført en åstedsundersøkelse av blant annet Kystvakten og Säpo.

Ifølge forundersøkelsesleder Mats Ljungqvist ved Nasjonal sikkerhetsenhet er det gjort enkelte beslag på stedet som styrker mistankene om grov sabotasje.

Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier nå at Russland ikke er velkommen til å undersøke åstedet, skriver Reuters. Dette skal ha blitt rapportert via «diplomatiske kanaler».

Ifølge Peskov er det umulig å gjennomføre en «objektiv etterforskning» uten russisk representasjon. Men ifølge Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S) er det et «svensk åsted» som etterforskes av svenske og danske myndigheter.

– Sånn er det i grunnen. Vi inviterer vanligvis ikke utenlandske myndigheter inn i våre kriminelle etterforskninger. Det er i grunnen slik vi ser det. Det er ikke til diskusjon, sier Hultqvist.

Det russiske utenriksdepartements talskvinne Maria Zakharova sier det er merkelig at det er Sverige som skal bestemme hvem som kan undersøke stedet ettersom det er russiske Gazproms eiendom som er sabotert.

– Å ikke la eieren undersøke betyr at det er noe å skjule, sier hun ifølge Reuters.

Det er imidlertid ikke bare Russland som har kritisert den svenske beslutningen om å gjøre krav på åstedet, som ligger i internasjonalt farvann. Ifølge Said Mahmouidi, professor i folkerett ved Stockholms universitet, bryter blokadene med folkeretten. Sverige har heller ingen juridiske rettigheter til å hindre Russland dersom de ønsker å gjennomføre sin egen etterforskning, ifølge Mahmouidi.

– Det er litt som at Sverige sperrer av et område midt i Stillehavet. Hvis et annet land har like stor interesse i å gjennomføre en etterforskning, forstår jeg ikke hvordan man skal hindre dem fra å gjøre det, sa Said Mahmoudi i en kommentar til Aftonbladet.