Hjem Nyheter Europa Storbritannia lanserer mynt som hyller «mangfold»

Storbritannia lanserer mynt som hyller «mangfold»

STORBRITANNIA En ny 50 pence-mynt som hyller «mangfold» kommer til å lanseres i Storbritannia på mandag. Kunsteren bak designet har brukt «sin egen erfaring som raseblandet kvinne» i utviklingen av mynten.

Storbritannias ikkehvite finansminister viser frem den nye «mangfoldsmynten» som lanseres neste uke og er verdt 50 pence. Foto: Her Majesty’s Treasury (CC BY-NC-ND 2.0).

Nesta uke kommer Storbritannia til å lansere 2,5 millioner eksemplarer av en ny 50 pence-mynt som skal hylle landets «mangfold», meddeler den britiske regjeringen. Lanseringen er kulminasjonen av kampanjen «Vi bygget også Britannia», som handler om å tone ned at det Forente kongeriket Storbritannia og Nord-Irland en gang i tiden bestod av eksklusivt hvite nasjoner.

— Jeg har med egne øyne sett de etniske minoritetenes bidrag til Storbritannias historie, hevder Storbritannias finansminister Rishi Sunak, som selv er inder.

— Dette er årsaken til at jeg støttet «Vi bygget også Britannia»-kampanjen og beordret Det britiske myntverket om å introdusere denne mynten for å feire den.

Mynten, som har fått navnet «Mangfold bygget Britannia» er designet av Dominique Evans, som tidligere også har designet jublieumsmynter for å markere den såkalte Seiersdagen i 1945, Dronning Elisabeths 65 år som regent, samt forfatteren Jane Austen.

Ifølge Dominique Evans brukte hun «sine erfaringer som en raseblandet kvinne» da hun tegnet opp linjene som utgjør myntens design. Hun mener at designet består av «en geodetisk kuppel med en rekke sammenlenkende linjer og trekanter som danner et nettverk». Symbolsk er «hver del likeartet og symboliserer et samfunn av samhold og styrke».

— Gratulasjoner til Dominique Evans, designeren bak Det britiske myntverkets nye 50 pence-mynt. Hennes design er det første i en rekke av mynter som Myntverket kommer til å produsere for å feire dem som har hjulpet med å forme vår nasjonale historie og kultur, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson i en uttalelse, og fortsetter:

— Den nye mynten gjenspeiler regjeringens forpliktelse til å bygge et mer rettvist samfunn for alle.

Les også:
Dagens video: «Mangfold» er et våpen mot hvite mennesker
Dagens video: Planen om hvitt folkemord
Hvitt folkemord