Hjem Nyheter Europa Store protester i Serbia mot nye koronarestriksjoner

Store protester i Serbia mot nye koronarestriksjoner

1

KORONAKRISEN Sterke protester ristet Belgrad på tirsdagskvelden etter at nye nedstengninger av samfunnet ble offentliggjort.

Videoreportasje om den massive protesten i Serbia. © Global News

Ridende politi anvendte tåregass og batonger på befolkningen i Belgrad når tusentalls av demonstranter samlet seg utenfor det serbiske parlamentet, for å protestere mot regjeringens nye kunngjørelse om nedstenging av landet. Nedstengingen kommer av koronapandemien.

På tirsdag 7. juli hadde presidenten i Serbia, Aleksandar Vučić, opplyst om at enda et nytt utomhusforbud skulle tre i kraft, fredag den 10. juli og vare under hele helgen, ettersom 13 nye dødsfall grunnet Covid-19 er rapportert.

Rundt ti tusen mennesker samlet seg i raseri utenfor parlamentsbygningen frem mot klokken 22 tirsdag kveld. De krevde Vučićs avgang.

Etter at noen demonstranter brøt seg inn i folkets parlament, ble opprørspoliti satt inn og måtte ty til vold mot folket for å fordrive demonstrantene. Ved ett tilfelle ble mennesker i en folkesamling slått med batonger av ridende politi.

Oppmaner til revolusjon mot «lakei-regjeringen»

Opposisjonelle politikere forsøkte ifølge RT News å vende opprøret mot koronarestriksjonene til en fullskala revolusjon, hvorpå de oppmanet folket til å «gjøre seg frie» gjennom å «nå eller aldri ta seg til Belgrad (og styrte regjeringen)».

Ved ett tilfelle syntes den tidligere utenriksministern Vuk Jeremić blandt demonstrantene, innen han ble oppmanet til å «ha seg vekk» og fikk motta ett lett slag.

Tirsdagens demonstrasjon var den største protesten på nesten ett tiår i landet. Serbere har vært uvillige til å organisere masseprotester siden fargerevolusjonen i oktober 2000, som viste seg å ha vært en fremmed operasjon skapt av verdenskjente jøder som George Soros, og støttet av filosemittiske USA.

Opprøret startet på grunn av koronarestriksjonene, skriver RT, men demonstrantene virker delvis å ha blitt motivert av en frustrasjon over Serbias politikk. Vučić kalles ofte for «Nato-lakei» og at hans regjering er en «koloni» tilhørende en okkupasjonsmakt.

Vučić har ikke kommentert urolighetene, men statsminister Ana Brnabić fortalte at politiet skulle «sikre orden».

Serbia har siden midten av mars innført de strengeste koronarestriksjoner i hele Europa. Landet har vendt seg til Russland og Kina for å få hjelp med pandemien, siden EU hindret Serbia fra å kunne kjøpe medisink utstyr fra EU-land.

Etter at politimakten i Belgrad ble satt inn mot demonstrantene, gjensto det ved ett-tiden på onsdagsmorgenen bare noen hundretalls mennesker igjen utenfor parlamentet, innen ridende politi tvang de gjenværende bort flere kvartal unna.

Les også:
Amerikanske leger kritiserer koronanedstengning: «Hva er den vitenskapelige grunnen?»
Jødisk lege vil utrydde hvite amerikanere: «De er vaksinasjonsvegrere»

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
N.S
N.S
1 år siden

Skjønner godt folk begynner å gå lei og tvile på det hele.