Hjem Nyheter Ukraina forbyr russisk kultur

Ukraina forbyr russisk kultur

1

UKRAINA I henhold til to nye lover i Ukraina vil russisk litteratur og musikk bli forbudt å publisere eller importere.

Ukrainas jødiske president Volodmyr Zelenskyj. Foto: President of Ukraine/flickr (Public domain).

Det ukrainske parlamentet har stemt gjennom to lover som skal stoppe russisk kultur, melder Reuters.

Den første forbyr trykking av bøker av forfattere som har hatt russisk statsborgerskap siden Sovjetunionens fall i 1991. Unntak gjøres med forfattere som gir avkall på russisk statsborgerskap og søker om ukrainsk.

Loven forbyr også import av bøker fra Russland, Hviterussland, Folkerepublikkene Donetsk og Luhansk, samt øvrige områder som Ukraina ikke lenger kontrollerer. For å importere bøker på russisk fra andre områder kreves det spesielle tillatelser, til tross for at 30 prosent av alle mennesker i de områdene som Ukraina gjør krav på har russisk som morsmål.

En annen lov forbyr at musikk som er spilt inn i Russland etter 1991 spilles i offentligheten. I stedet skal det ukrainske språket få enda mer plass på bekostning av det russiske.

Det nasjonale forsvars- og sikkerhetsrådet har imidlertid en «hvit liste» over russiske forfattere og musikere som kan unntas fra loven dersom de åpent fordømmer Russlands militære angrep på Ukraina, skriver RT.

«En søknad om å bli tatt med på listen må sendes inn til den ukrainske sikkerhetstjenesten av en slik person, eller personens juridiske representant, reisearrangør eller rettighetshaver», heter det i loven.

Ifølge ukrainske politikere er lovene nødvendige for å stoppe «ødeleggelsen av ukrainsk identitet».

– Lovene er laget for å hjelpe ukrainske forfattere å dele kvalitetsinnhold med et bredest mulig publikum, som etter den russiske invasjonen ikke aksepterer noe russisk kreativt produkt på et fysisk nivå, sa den ukrainske kulturministeren Oleksandr Tkatschenko i en kommentar.

Siden 2014 har det ukrainske parlamentet vedtatt forskjellige lover som tar sikte på å begrense det russiske språket. I 2019 ble det vedtatt en lov som forbød 40 russiske kunstverk med den begrunnelse at de omhandlet russiske anliggender, kunstnere, sosiale nettverk, internettportaler, Sovjetunionen eller personer knyttet til Sovjetunionen.

De nye lovene må nå bare godkjennes av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj for å tre i kraft.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Tom Hauge
Tom Hauge
7 måneder siden

Dette er jo sikkert veldig populært blant de 12 millioner etniske Russere som bor i Ukraina. Særlig også når denne bokstavelige klovnen gikk til valg på å ikke undertrykke sin Russiske befolkningen på toppen av å ikke gå inn i NATO som de færreste i Ukraina ville.