Hjem Artikler Kommentar VG sprer konspirasjonsteorier

VG sprer konspirasjonsteorier

KOMMENTAR Norges største avis hevder Russland sprengte sin egen rørledning. Kan ikke forklare hvorfor.

«Putin på fisketur». Foto redigert: Putin: Presidential Press and Information Office, (CC BY 4.0), bakgrunn: public domain.

Et av de mer tydelige tegnene på det profesjonelle norske kommentariatets forfall er den stadige mer tyngende følelsen jeg sitter igjen med når jeg leser kommentarer fra det som visstnok skal være oppegående journalister, men som gir inntrykk av å ha vært skrevet av mentalt tilbakestående fjortiser. Et slik eksempel er «Ikke unaturlig at mistanken går mot ham» publisert i VG tirsdag med et bilde av en smilende Vladimir Putin.

Kommentaren fremmer det som bare kan beskrives som definisjonen på en konspirasjonsteori, nemlig den at Russland sprengte sine egne rørledninger i en form for «hybrid krigføring», fremsatt uten verken bevis eller indisier og en logisk struktur som ikke engang gir intern mening.

For ingen tror det dreier seg om uhell. Også russerne snakker om mulig sabotasje.

Noen har laget flere hull på de digre rørene med vilje og latt gassen lekke ut. Rørene vil nå være ubrukelige denne vinteren.

Hvem som står bak er ikke avdekket. Det er mange motstandere av disse rørene. Alt fra Donald Trump til miljøvernere har vært kritiske. Også Polen og Ukraina kjempet i sin tid mot byggingen.

Men polakkene tror det er russerne.

Og det er ikke unaturlig at mistankene går dit. Ekspertene hevder at en sterk aktør, som en stat, står bak en så stor aksjon. Putins regime ynder å bruke gass som et våpen. Samt å skape kaos og usikkerhet.

Ja, jeg antar det ikke er unaturlig at mistankene går dit hvis du er en komplett idiot og har tilbrakt de siste par tiårene i et hermetisk lukket liberal-totalitært ekkokammer og er ravende dritings på din egen propaganda om at Vlad er Adolf Hitler reinkarnert.

Hvis du derimot ikke er noen av disse tingene så kan du kanskje, i likhet med meg, se et lite hull i denne hypotesen.

Russland og Vesten er låst inne i det som bare kan beskrives som en økonomisk krig. Vlad har gass. Europa trenger gass, og til tross for gjentagende påstander fra Ursula von der Leyen har man ikke vært i stand til å erstatte russiske leverandører med andre kilder. Gassen går gjennom rørledningen kjent som Nord Stream 1. Tidlig i september stenger Vlad ned Nord Stream 1 fordi man, ifølge ham selv, mangler kritiske deler pga. vestlige sanksjoner (hvilket, la oss være ærlige, trolig er bullshit).

Så ja, Vlad brukte uten tvil gass som et våpen. Hans evne til å gjøre dette avhenger imidlertid av at når Tyskerne har tømt lagrene sine en gang i vinter og har massedemonstrasjoner i gatene over rullerende strømbrudd så kan han åpne rørledningene igjen. Å tvinge europeiske ledere til forhandlingsbordet med løftet om nok en gang å åpne for naturgass fungerer ikke så bra hvis det er flere massive hull i rørledningene som kan levere gassen, gjør det?

Men hvorfor skulle de ødelegge sitt eget gassrør?

Som jeg påpekte ovenfor finnes det ingen logisk grunn til at de skulle gjøre dette, men la gå. La oss høre det.

Russland kan ikke lenger skremme Europa på samme måte som før med å strupe gassen. For det har de alt gjort.

Putins folk har sagt at gasseksporten i disse rørene ikke kommer opp igjen før Europa opphever sanksjonene mot Russland.

Det var forsøk på utpressing. Som ikke har lyktes.

Det lyktes ikke fordi Vlad trolig gjorde den meget naive antagelsen om at den tyske regjeringen ikke ville være villig til å avindustrialisere sin egen økonomi og dermed ødelegge fundamentet for hele EU over en etnisk disputt i det østlige Ukraina. Hvem forventer vel at vesteuropeiske regjeringer skal gjøre det som går stikk i strid med deres egne populasjoners interesse og da marsjere hodestups mot avgrunnen fordi det er det USA ønsker?

Ikke denne «nazisten», det er helt sikkert. Jeg mistet troen på at vestlige regjeringer skulle gjøre det som gir logisk mening for mange år siden.

I tillegg har russerne problemer med egne fulle lager. De vet ikke hvor de skal gjøre av gassen.

Tidligere i høst ble det avdekket av russerne rett og slett brenner opp gassen sin i Finskebukta.

De har altfor mye av den. Og ikke noe sted å selge den. Det er til Europa rørene går.

Wow. Så mye gass at de rett og slett må brenne den opp. Høres ut som om en funksjonell rørledning til land med et desperat behov for nevnte gass ville være veldig verdifull å ha akkurat nå.

La oss sprenge den i fillebiter!

Og nå lekker altså den russiske gassen ut flere steder i nærheten av den danske øyen Bornholm.

Det har ikke vært eksportert gass i disse to rørene i det siste. Det ene røret har aldri blitt brukt, ettersom Tyskland stanset åpningen da russerne invaderte Ukraina.

Det andre røret er nede for «vedlikehold», som er et rent påfunn fra russerne.

Ok. Jeg venter fremdeles på det brilliante argumentet for at russerne sprengte sin egen strategisk verdifulle infrastruktur.

Dette ser ut som hybrid krigføring, altså krig som foregår andre steder enn på slagmarken, uten regulære soldater.

Og det er ikke første gang man mistenker noe sånt. I det siste har det blitt avdekket droner rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

Om man tenker at russerne står bak, gir det mening at de ikke angriper for eksempel norske rør. Det ville være enda mer dramatisk og nærmere en krigserklæring.

Ja, hvis du er Vlad, hvorfor sprenge norske rørledninger, hvilket ville gjøre deg til den eneste gjenværende gassleverandøren? Nei, det du gjør er å ødelegge din egen infrastruktur som du brukte milliarder på å bygge?

«Ikke kødd med meg, Europa! Jeg er Vladimir føkking Putin! Jeg er så klin klin gæren at jeg sprenger min egen dritt!»

Men det kan være nettopp den faren sabotørene vil fremheve. For dette er en trussel mot hele det europeiske gassystemet.

Interessant nok har den som ødela rørene også holdt seg utenfor danskene og svenskens territorielle grenser. Sabotasjen har skjedd i internasjonalt farvann. Og det helt hårfint i ett av tilfellene.

Det er neppe tilfeldig.

Hvilket gjør det meget interessant at både Mette Fredriksen og Jonas Gahr Støre har gått ut og nedsnakket den militære trusselen i sine respektive land. Nesten som om de vet at svaret på hvem som utførte handlingen ville være høyst flaut for alle involvert. Spesielt hvis den skyldige tilsynelatende skulle være vår «lojale allierte».

Dette er selvsagt noe også norske myndigheter må ta på høyeste alvor. PST har tidligere advart mot angrep mot norske offshoreinstallasjoner.

For vi har gassrør til kontinentet. Og norsk rørgass har tatt over posisjonen til russisk gass.

Vi er nå den viktigste leverandøren av rørgass til Europa.

Hadde det ikke vært for norsk gass, ville energikrisen på kontinentet vært enda mer alvorlig.

For Russlands del er det dårlige nyheter at en god del av deres gass lar seg erstatte.

Så det de sier er at det eneste logiske målet for russisk rørledningsabotasje ville være norske rørledninger? Og nøyaktig hvordan underbygger dette hypotesen om at de skulle sprenge sine egne rørledninger isteden?

For Putins beste våpen er energi.

Men selv om det er tøft i Europa nå, er kontinentet i ferd med å fylle gasslagrene til randen. De kjøper gass fra andre land og skal etter planen spare inn så mye på forbruket, at de klarer seg uten Putin.

Hvis de med «klare seg» mener rullerende strømbrudd som vil gjøre at gamle og svake fryser i hjel over hele Europa i vinter, så ja, tyske pensjonister kommer til å ha det som plommen i egget.

Putin derimot, sliter med protester og en kaotisk mobilisering.

Ja, det var hva… noen få tusen demonstranter i gatene i et land på over 140 millioner mennesker? Jeg er sikker på at Vlad skjelver i buksene. Men så har han da vært en uke fra å bli styrtet de siste syv månedene, så jeg begynner å få en snikende mistanke om at dette er febrilsk ønsketenking.

Det er et sorgens kapittel at Europa gjorde seg helt avhengig av diktatoren. Polakkene var de som skjønte dette før alle andre.

Nå har de et gassrør med norsk gass som gjør dem friere.

Og selv om det er skummelt at noen tar hull på rørene, understrekes poenget enda tydeligere av sabotasjeaksjonene.

For Europa kan ikke leve uten energi. Men vi kan ikke kjøpe den energien fra Putin.

Ingen mer avhengighet av despoter i Øst-Europa! Isteden vil vi gjøre oss avhengige av despoter i Midtøsten, som Saudi Arabia, fordi vi handler ikke med despotiske regimer som bomber svakere land (*host* Jemen)!

Hvor argumentet for at Russland står bak bombingen av sin egen vitale infrastruktur ble av vet jeg imidlertid ikke. Jeg antar det er en implikasjon mellom linjene her om at episoden er en trussel fra Russland for å skremme Europa. Igjen, hvis det var tilfelle, hvorfor ikke sprenge denne nye polske rørledningen? Fordi russerne er livredde for eskalasjon fra NATO sin side?

Så, på den ene siden er Vlad altså en blodtørstig galning som kan begynne å fyre av atomvåpen hvert øyeblikk, men han er også en pyse som sprenger sin egen rørledning, fremfor fiendens, fordi han er redd for at NATO skal komme å gi ham en på tygga? Han kan ikke være begge disse tingene samtidig.

Jeg har i min tid sett nok av søppel publisert i Norges største avis, og det stadig oftere siden ca. 2015, men dette tar sannelig kaka. Jeg vil aldri mer høre fra selvgode «profesjonelle» journalister i etablerte medier om hvordan det «ytre høyre» sprer konspirasjonsteorier igjen. Det finnes ingen standard her som løfter denne avisen opp på et nivå over noe som publiseres på denne nettsiden.

Og dette er forresten den samme typen person som ville fortalt deg at du er sinnsyk og paranoid hvis du mener at jøder innehar nesten alle de mektigste posisjonene i Biden-regjeringen, hvilket tilsier at jøder har en disproporsjonal innflytelse på den amerikanske staten.

Det søppelet ovenfor jeg nettopp har dekonstruert er definisjonen på en konspirasjonsteori, og en ekstremt latterlig en når det er sagt. Som NJP-medlemmet Gregory Conte påpekte i en post på sin telegramkanal, at til tross for at det eksisterer hundre konspirasjonsteorier rundt attentatet mot John F. Kennedy, så er det en grunn til at ingen av disse teoriene sier at Kennedy stod bak sitt eget attentat.

Her er en alternativ teori vedrørende Nord Stream sprengningene, VG. Kanskje ville det gi mening å rette mistanken mot det landet hvis president kom med tynt slørete trusler om å sprenge Nord Stream 2?