Hjem Nyheter «Fortsatt uklart hvem som sprengte Nord Stream»

«Fortsatt uklart hvem som sprengte Nord Stream»

NORD STREAM I en pressemelding torsdag skriver den svenske påtalemyndigheten at den svenske etterforskningen av Nord Stream-sabotasjen fortsetter. De har dog i utredningen kommet frem til at en stat må ligge bak.

Gasslekkasje på Nord Stream utenfor øya Bornholm.
Foto: Danmarks forsvar.

Etter sabotasjen av Nord Stream innledet det svenske sikkerhetspolitiet SÄPO under ledelse av «Riksenheten for sikkerhetssaker» etterforskning av grov sabotasje. De sperret av eksplosjonsområdet ved gassrørledningene og gjorde visse funn med dykkere.

I en pressemelding torsdag skriver den svenske påtalemyndigheten at de fortsatt ikke vet hvem som ligger bak sabotasjen.

– Det handler om en forbrytelse hvis omstendigheter av naturlige årsaker er vanskelig å utrede. Detonasjonene har skjedd på 80 meters dyp på havbunnen i Østersjøen, sier politiadvokat Mats Ljungqvist, som leder etterforskningen.

I februar publiserte gravejournalisten Seymour Hersh en artikkel angivelig basert på kilder i det amerikanske etterretningsmiljøet som beskrev hvordan USA med hjelp av norske soldater og agenter planla og gjennomførte illgjerningen. Disse opplysningene tar den svenske etterforskningen ikke hensyn til.

– Det forekommer en rekke forskjellige opplysninger og rapportering rundt sabotasjen mot gassledningene. Hendelsen har åpenbart blitt et spilleplan for forskjellige påvirkningsforsøk. Disse spekulasjonene er intet som påvirker etterforskningen, som tar utgangspunkt i de fakta og den informasjon som har fremkommet fra analyser, åstedsområdet og samarbeid med myndigheter i Sverige og andre land, sier Mats Ljungqvist.

Hovedsporet: En «statlig aktør»

Etter Hersh’ artikkel gikk Washington ut og hevdet at det i stedet skulle være snakk om en «pro-ukrainsk gruppe» som lå bak attentatet. Seymour Hersh svarte dette med å hevde at en ikke-statlig aktør ikke skulle ha ressursene og kunnskapen som trengs for å gjennomfør en slik operasjon – en konklusjon som også den svenske etterforskningen virker å ha kommet frem til.

– Vi utelukker ikke at det skulle finnes aktører som ikke tilhører en stat som har evne å gjøre dette. Men da er vi inne på veldig få bedrifter eller grupperinger. Med tanke på samtlige omstendigheter er hovedsporet at det er en stat som ligger bak, sier Mats Ljungqvist til TT.

At en svensk politiadvokat leder en etterforskning om et angrep på russisk-tysk infrastruktur i internasjonalt farvann har blitt kritisert. Men ifølge Ljungqvist er hensikten å ta rede på om svenske interesser eller rikets sikkerhet har blitt truet.

Har gjort alt for å ikke bli avslørt

Ifølge Ljungqvist er det tydelig at gjerningsmennene har gjort alt for å ikke kunne bli sporet.

– De som gjennomførte dette her har vært nøye med at når man legger igjen spor – hvilket man alltid må gjøre – så er vel følelsen at man har passet på at det ikke skal peke til noe spesielt hold, sier han til TT.

– Eller for å snu på det: Mot alle hold samtidig.

Også i Tyskland og Danmark har etterforskninger startet. Hva den danske etterforskningen har kommet frem til er enda uklart, men i Tyskland har aktor gått ut med at han ikke har funnet noe som tyder på at Russland ligger bak, hvilket har vært hovedstrømsmedias favoritteori.