Hjem Nyheter Jødisk rabbiner bosatt i Sverige skjærer i spedbarns penis uten bedøvelse

Jødisk rabbiner bosatt i Sverige skjærer i spedbarns penis uten bedøvelse

OMSKJÆRING En jødisk nyhetsside beklager Ivos kritikk der rabbineren Borensteins inngrep på guttebarn blir beskrevet som «inadekvate» – samt at myndighetene forlanger en forklaring av Borenstein.

Temabilde: Jøder ved klagemuren. Foto: Pixabay.com.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) konstaterer i en artikkel at myndighetene i Sverige har iverksatt en utredning rundt en rabbiners og leges agerende da de omskjærte guttebabyer uten bedøvelse.

Den jødiske avisen skriver at mens denne utredningen fremdeles pågikk, stemte parlamentet i nabolandet Danmark ned en ikke-bindende mosjon som foreslår at parlamentet forbyr ikke-medisinsk omskjæring av gutter.

Utredningen nevnt ovenfor og hvordan rabbineren Dr. Peter Borensteins virksomhet foregikk, betoner JTA i flere artikler i Svenska Dagbladet, der andre leger kritiserer han for å ikke anvende bedøvelse under inngrepet.

Borenstein har lenge fungert som en «mohel» – det hebraiske ordet for en jøde som utfører rituell omskjæring av barn.

Mohels bruker normalt ikke bedøvelsesmiddel. Flere av dem, inklusivt Borenstein, gir spedbarn noen dråper sukkerløsning «som distraksjon».

Inspeksjonen for helse og omsorg (Ivo) har nå fastsatt at Borensteins inngrep på spedbarn er «inadekvate» og har forlangt en forklaring fra Borenstein senest den 28. mai, rapporterer den svenske legeavisen Läkartidningen.

I Sverige tillater loven ikke-medisinsk omskjæring av gutter, men den må utføres av medisinsk utdannet og legitimert personale. Derfor er jødiske mohels i Sverige også nettopp leger.

Svenska Dagbladet anklages nå for «frekkhet»

Svenska Dagbladet «insinuerer» ifølge JTA at Borenstein skulle «bryte mot så vel medisinsk praksis som etiske regler» – noe som mohelen selv og det Jødiske Sentralrådet blånekter på.

Den jødiske avisen konstaterer at omskjæring er «noe kontroversielt» i Skandinavia, ettersom barnerettighetsaktivister gjør det klart at en slik praksis utgjør en form for overgrep mot barn.

Videre finnes det også, uttrykkes det av den jødiske avisen, «høyreekstremister som utnytter situasjonen og motsetter seg fenomenet som en importering av noe fremmed».

I den tidligere omtalte avstemmingen i Danmark ble de som var for et forbud dog beseiret med 62 stemmer mot 31.

Og da hadde til og med omskjæringsmotstandere i 2018 samlet sammen flere enn de nødvendige 50 000 underskriftene i en navneinnsamling for krav på en parlamentarisk avstemming av saken.

Les også:
Dagens video: Metzitzah b’peh – jødisk omskjæring
Dagens video: Jødisk omskjæring
Omskjæring øker risiko for autisme med nesten 50 prosent
Opplysningsarbeid rundt jødisk omskjæring og pan-nordisk aksjon på Yom Kippur