Hjem Nyheter Seymour Hersh hevder fortsatt at Biden beordret Nord Stream-angrepet

Seymour Hersh hevder fortsatt at Biden beordret Nord Stream-angrepet

UTENRIKS På årsdagen for angrepene på Nord Stream 1 og 2 skriver Seymour Hersh en artikkel der han igjen hevder at USA, med hjelp fra Norge, sprengte gassrørledningene. Ifølge Hersh skjedde det for å hindre Tyskland i å trekke seg tilbake i den økonomiske krigen mot Russland.

USAs president Joe Biden. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of AmericaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

I går var det nøyaktig ett år siden at gassrørledningene til Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ble sprengt. Gassrørledningene går direkte fra Russland til Tyskland, men stod stille da angrepet fant sted på grunn av den vestlige sanksjonskrigen.

Den prisbelønte jødiske journalisten Seymour Hersh fra USA har tidligere pekt ut Washington som ansvarlig for angrepet. Hersh siterte en kilde fra en hemmelig CIA-gruppe, som etter direkte ordre fra president Joe Biden planla angrepet i samarbeid med den norske marinen.

Sprengladningene skal ha blitt plassert på gassledningene i forbindelse med en større NATO-øvelse i Østersjøen i fjor sommer og deretter aktivert med en fjernutløser. Helt siden Hershs artikkel ble publisert har Washington benektet enhver involvering i angrepet og har via media kommet med en teori om at det i stedet var ukrainere som sto bak.

Dette har imidlertid konsekvent blitt tilbakevist av Seymour Hersh. I en ny artikkel påpeker han også at kritikken av avsløringen hans – at den er basert på en anonym kilde – like mye kan brukes om teorien som Biden har kommet med. I tillegg påpeker Hersh at flere av hans tidligere journalistiske avsløringer, som han har vunnet priser for, også har basert seg på anonyme kilder.

Biden lurte CIA

Det kommer også frem i Hershs nye artikkel at CIA-gruppen som planla angrepet følte seg lurt av Biden. De ble fortalt at hensikten med planen var å avskrekke Russlands president Vladimir Putin fra å invadere Ukraina, og trusler om å ødelegge Nord Stream ble også fremsatt før invasjonen av både Biden og USAs viseutenriksminister, jødinnen Victoria Nuland.

Ifølge Hersch sin kilde var motivet «en del av en neocon-agenda for å forhindre [den tyske kansleren Olaf] Scholz og Tyskland, da vinteren nærmet seg og gassrørledningene var stengt, fra å få kalde føtter og da åpne opp [Nord Stream]».

Så presidenten slo til mot økonomien i Tyskland og Vest-Europa. Han kunne ha gjort det i juni og sagt til Putin: «Hva var det vi sa», sa kilden.

Ifølge kilden var det også et ekstremt risikabelt trekk, som «å ta et strategisk skritt mot en tredje verdenskrig».

Tenk om Russland hadde svart med å si: «Dere sprengte gassrørledningene våre og nå skal jeg sprenge rørledningene og kommunikasjonskablene deres».

Men ifølge kilden viste det seg at Nord Stream ikke var viktig nok for Putin til å eskalere konflikten. I stedet er det først og fremst Tyskland som har blitt hardt rammet av angrepet.

Nord Stream var ikke et strategisk spørsmål for Putin, det var et økonomisk spørsmål. Han ønsket å selge gass, men han hadde allerede mistet gassledningene.