Hjem Nyheter Eksilrabbiner avslører detaljer om situasjonen til jøder i Russland

Eksilrabbiner avslører detaljer om situasjonen til jøder i Russland

RUSSLAND Moskvas tidligere overrabbiner flyktet til Israel i fjor og har siden oppfordret andre jøder til å forlate Russland. Nå avslører han hvordan Putin blant annet har brukt jøder som alibi for å unngå å bli anklaget for antisemittisme.

Moskvas overrabbiner Pinchas Goldschmidt forlot landet allerede i februar. Foto: Twitter.

Frihetskamp har tidligere skrevet om Moskvas tidligere overrabbiner Pinchas Goldschmidt, som flyktet til Israel i fjor. Opprinnelig uttalte rabbineren at det var for å unngå å bli tvunget til å støtte krigen i Ukraina.

Snart kom han imidlertid til å hevde at antisemittismen hadde økt kraftig i Russland, og Goldschmidt har gjentatte ganger oppfordret Russlands jøder til å forlate landet før det er for sent. I et intervju med tyske medier har Goldschmidt også uttalt at «titusenvis av jøder har forlatt» Russland siden krigen i Ukraina brøt ut.

I mellomtiden har den russiske staten også slått ned på flere jødiske maktorganisasjoner, som Jewish Agency og Expos søsterorganisasjon Sova Center, som ble oppløst av domstoler etter søksmål fra det russiske justisdepartementet.

forrige måneds utgave av magasinet Foreign Policy avslører Goldschmidt også nye detaljer om situasjonen til jøder i Russland. Den eksilerte rabbineren forteller hvordan han selv flyttet til Russland i 1989 for å «hjelpe til med å gjenoppbygge det jødiske samfunnet» som hadde mistet innflytelse over Sovjetunionen i flere tiår siden det jødiske bolsjevikkuppet i 1917.

Goldschmidt skal ha blitt direkte kontaktet av en FSB-agent som forsøkte å presse ham til samarbeid. Rabbineren skal ha nektet, med henvisning til jødiske lover som forbyr jøder å navngi andre jøder. På grunn av sitt manglende samarbeid ble han deportert i 2005, men klarte å komme tilbake etter at daværende Italias statsminister Silvio Berlusconi gikk god for ham.

Ifølge Goldschmidt har russisk etterretning forbindelser med alle religiøse grupper for å sikre lojalitet. Han skriver at Russlands president Vladimir Putin i 2000 allierte seg med Federation of Jewish Communities in Russia (FEOR) for å ha et alibi mot anklager om antisemittisme. På denne måten klarte Putin blant annet å utmanøvrere en rekke jødiske oligarker som hadde stor makt i landet. Den jødiske føderasjonen måtte da legitimere Putin i Vestens øyne ved åpent å forsvare den russiske presidenten.

Siden den gang har FEOR lykkes med å overtale mange rabbinere til ikke å stå i opposisjon til Kreml. Rabbinerne som åpent har kritisert Putins regjering har i stor grad blitt utvist fra landet eller flyktet, sier Goldschmidt.

“Minner” den russisk-ortodokse kirken om bolsjevikenes terror

I artikkelen kritiserer Goldschmidt også den russisk-ortodokse kirken – som nærmest ble utslettet under de jødiske bolsjevikenes terrorkampanjer – for dens nære forhold til den russiske staten. I artikkelen presenterer han også det som ser ut til å være en dårlig skjult trussel mot den russiske kirken:

«De siste årene har jeg lurt på hvorfor lederne av den russisk-ortodokse kirke har glemt den høye prisen kirken deres betalte for å være fullstendig underordnet staten på tidspunktet for revolusjonen i 1917: De seirende bolsjevikene arresterte tusenvis av prester og sendte dem til gulag», skriver rabbineren.