Hjem Nyheter Menneskerettighets­organisasjon vil etterforske israelske krigsforbrytelser­

Menneskerettighets­organisasjon vil etterforske israelske krigsforbrytelser­

UTENRIKS Israels angrep på sykehus, ambulanser og helsepersonell bør etterforskes som krigsforbrytelser. Det mener menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Ødeleggelser etter sionistiske terrorbombinger over Gaza.
Foto: @antinatocoalition/Telegram

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW), som ble grunnlagt i Helsinki i 1978 som «Helsinki Watch», krevde tirsdag at Israel etterforskes for krigsforbrytelser. Fremfor alt er det de mange angrepene på sykehus og helsearbeidere som opprører organisasjonen.

– Det israelske militærets gjentatte og tilsynelatende ulovlige angrep på medisinske fasiliteter og transport fortsetter å ødelegge Gazas helsevesen og bør etterforskes som krigsforbrytelser, skriver HRW på sine nettsider.

Organisasjonen bemerker også at selv mindre skader på sykehus, eller bare trusler om angrep på sykehus, kan få alvorlige konsekvenser for pasienter. De skriver også at den israelske regjeringen ved flere anledninger har hevdet at Hamas har brukt sykehus som menneskelige skjold, men at det fortsatt ikke er bevis for slike påstander.

– Israels gjentatte angrep har skadet sykehus og helsearbeidere, som allerede var under press fra en ulovlig blokade, som har ødelagt Gazas helseinfrastruktur, sier A. Kayum Ahmed, HRWs spesialrådgiver for helserettigheter.

– Angrepene på sykehus har drept hundrevis av mennesker og satt mange pasienter i alvorlig fare fordi de ikke er i stand til å få riktig medisinsk behandling.

Kanskje det verste angrepet på Gazas helsevesen skjedde 17. oktober, da det kristne al-Ahli-sykehuset i Gaza by ble bombet, drepte minst 500 mennesker og skadet tusenvis. Israel nektet for at de sto bak angrepet, men har både før og etter ved flere anledninger tatt på seg ansvaret for angrep på både sykehus og ambulanser. Videre, ifølge et lekket hemmelig israelsk etterretningsdokument , ser Tel Aviv en etnisk rensing av Gaza som det mest ønskelige resultatet av konflikten, da det har lite håp om å underkaste palestinerne.

HRW vil nå at Den internasjonale straffedomstolen i Haag og FNs «uavhengige internasjonale kommisjon for etterforskning av det okkuperte palestinske territoriet» skal etterforske angrepet på al-Ahli-sykehuset og andre medisinske fasiliteter.