Hjem Nyheter Polsk domstol ugyldiggjør EU-lovgivningen

Polsk domstol ugyldiggjør EU-lovgivningen

3

OVERSTATLIGHET Når den polske forfatningsdomstolen avviser EU-domstolens rett til å annullere avgjørelser som tas av disiplinærkomiteen som behandler Polens høyesterett – antas det å være et viktig skritt mot et Polexit.

Den polske forfatningsdomstolen har nå i praksis avgjort og erklært at polsk lov står over en EU-lovgivning. Avgjørelsen antas av mange å føre til et Polexit – Polens uttredelse fra EU.

Dommen kom etter at EU-domstolen avgjorde at Polen umiddelbart måtte innstille all aktivitet i landets høyesteretts disiplinærkomité.

Komiteens oppgave er å granske medlemmene i høyesterett – og kan oppheve deres immunitet, regulere lønningene og bringe dem inn for retten.

Forfatningsdomstolens dommer Stanislaw Piotrowicz understreker at den polske grunnloven ikke tillater dekreter av den typen som EU-domstolen nå har gitt til den polske domstolen.

I årevis har EU på forskjellige måter forsøkt å motarbeide juridiske avgjørelser tatt av det regjerende nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PIS).

«I motsetning til EU, ønsker vi å dempe korrupsjon og krever ansvarlighet.»

Mens EU-kommisjonen har hevdet at avgjørelsene ødelegger det «demokratiske rettsvesenet», har den polske regjeringen understreket viktigheten av reformene for å dempe korrupsjon og – i noen tilfeller – behovet for å kreve ansvar også fra høyesterettsmedlemmer.

Polens avvisning av EU-domstolens maktposisjon blir av mange observatører sett på som begynnelsen på en prosess som uunngåelig vil føre til et Polexit.

Tidligere EU-rådspresident Donald Tusk, nå leder for det polske opposisjonspartiet Citizens Platform, er opprørt over «PIS-ambisjonen om å få Polen til å forlate EU».

«Bare vi polakker kan lykkes med å motsette oss dette», skrev han på Twitter.

Torsdag skjerpet EU-domstolen ytterligere tonen mot den polske konstitusjonelle domstolen og regjeringen og erklærte at domstolens avvisning av gyldigheten av EU-lovgivningen i Polen er «fullstendig uakseptabel», samt at «medlemsstaten bare har med å iverksette tiltak i samsvar med kjennelsen».

Les også:
Polen: «LHBT-bevegelsen er en utenlandsk trussel»
EU krever at Polen fyller landet med rasefremmede, muslimer og homoseksuelle
Polen advarer mot FNs migrasjonsavtale
Polen avviser EUs plan for omfordeling av migranter

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Haraldsson
Haraldsson
3 måneder siden

Veldig bra av Polen! Skulle bare mangle at landets lover stod over en fremmed makt. EU fremstår som toppen av frekkhet.

Roar
Roar
3 måneder siden

Håper de går for polexit og at andre følger.

Jan Christiansen
Jan Christiansen
2 måneder siden

Nu har de også været med til at tømme EU s pengekasse i mange år 😂 😂 😂 og har fået landet op på et rimeligt stadie… Så deres tilskud er blevet mindre.
Sikke en gang Bull shit at lukke ud