Hjem Nyheter Polsk domstol ugyldiggjør EU-lovgivningen

Polsk domstol ugyldiggjør EU-lovgivningen

3

OVERSTATLIGHET Når den polske forfatningsdomstolen avviser EU-domstolens rett til å annullere avgjørelser som tas av disiplinærkomiteen som behandler Polens høyesterett – antas det å være et viktig skritt mot et Polexit.

Den polske forfatningsdomstolen har nå i praksis avgjort og erklært at polsk lov står over en EU-lovgivning. Avgjørelsen antas av mange å føre til et Polexit – Polens uttredelse fra EU.

Dommen kom etter at EU-domstolen avgjorde at Polen umiddelbart måtte innstille all aktivitet i landets høyesteretts disiplinærkomité.

Komiteens oppgave er å granske medlemmene i høyesterett – og kan oppheve deres immunitet, regulere lønningene og bringe dem inn for retten.

Forfatningsdomstolens dommer Stanislaw Piotrowicz understreker at den polske grunnloven ikke tillater dekreter av den typen som EU-domstolen nå har gitt til den polske domstolen.

I årevis har EU på forskjellige måter forsøkt å motarbeide juridiske avgjørelser tatt av det regjerende nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet (PIS).

«I motsetning til EU, ønsker vi å dempe korrupsjon og krever ansvarlighet.»

Mens EU-kommisjonen har hevdet at avgjørelsene ødelegger det «demokratiske rettsvesenet», har den polske regjeringen understreket viktigheten av reformene for å dempe korrupsjon og – i noen tilfeller – behovet for å kreve ansvar også fra høyesterettsmedlemmer.

Polens avvisning av EU-domstolens maktposisjon blir av mange observatører sett på som begynnelsen på en prosess som uunngåelig vil føre til et Polexit.

Tidligere EU-rådspresident Donald Tusk, nå leder for det polske opposisjonspartiet Citizens Platform, er opprørt over «PIS-ambisjonen om å få Polen til å forlate EU».

«Bare vi polakker kan lykkes med å motsette oss dette», skrev han på Twitter.

Torsdag skjerpet EU-domstolen ytterligere tonen mot den polske konstitusjonelle domstolen og regjeringen og erklærte at domstolens avvisning av gyldigheten av EU-lovgivningen i Polen er «fullstendig uakseptabel», samt at «medlemsstaten bare har med å iverksette tiltak i samsvar med kjennelsen».

Les også:
Polen: «LHBT-bevegelsen er en utenlandsk trussel»
EU krever at Polen fyller landet med rasefremmede, muslimer og homoseksuelle
Polen advarer mot FNs migrasjonsavtale
Polen avviser EUs plan for omfordeling av migranter

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Haraldsson
Haraldsson
10 måneder siden

Veldig bra av Polen! Skulle bare mangle at landets lover stod over en fremmed makt. EU fremstår som toppen av frekkhet.

Roar
Roar
10 måneder siden

Håper de går for polexit og at andre følger.

Jan Christiansen
Jan Christiansen
9 måneder siden

Nu har de også været med til at tømme EU s pengekasse i mange år 😂 😂 😂 og har fået landet op på et rimeligt stadie… Så deres tilskud er blevet mindre.
Sikke en gang Bull shit at lukke ud